Strikkeopskrift på Lille Halstørklæde i Entrelac

Det er oplagt sommerstrik – et lille halstørklæde, som er meget klædeligt op passer til forskellige slags tøj. Og – det kan ikke kun bruges om sommeren, men faktisk hele året.

Entrelac med 5 farver

Strikketeknikken entrelac bliver også kaldt for neverkont. Så vidt jeg har læst mig til er neverkont den nordiske betegnelse, mens man på engelsk anvender den franske betegnelse for sammenfletning, som er entrelac. Da jeg på det sidste mest er stødt på betegnelsen entrelac, har jeg valgt at bruge den i mine strikkeopskrifter. Entrelac ligner faktisk et flettemønster med skiftevis højrevendte og venstrevendte firkanter.

Nem at lære teknikken

Mange har sagt til mig at det ser svært og indviklet ud. Men jeg synes at det hurtigt bliver “lige ud af landevejen”, når man først er blevet fortrolig med teknikken. Der skal lige strikkes en prøve. Har du lært at strikke ret og vrang, strikke to masker sammen og strikke to masker ud af en maske, så er du godt på vej. I mit tidligere indlæg her på siden viser jeg trin for trin, hvordan du strikker en prøve i entrelac.

Strikkeprøve i entrelac

Har du først strikket prøven, kan du også strikke det lille halstørklæde. Du finder opskriften her. Har du prøvet at strikke i entrelac før, vil du nemt kunne følge opskriften.

Størrelse og materiale

Halstørklædet er ca. 92 cm lang og ca. 18 cm bred ved delen, som er strikket i entrelac. Begge ender er strikket i rillestrik og måler ca. 14 cm.

Jeg har brugt forskellige rester i tyndt uldgarn, som alle har en løbelængde på ca. 450 – 500 m/ 100 g. Der skal bruges ca. 50 g af garnet, som bruges til enderne. Hvis du, som i den viste model, bruger 5 forskellige farver garn til entrelac-delen, bruges ca. 20 g af hver. Hvis du strikker med kun 2 eller 3 farver, må du beregne tilsvarende mere garn.

Du kan også bruge andre garnkvaliteter. Det kan for eksempel være forskellige bomulds blandinger, eller det kan være tynd alpaca.

Sammensætning af farver

I princippet kan du strikke entrelac kun med 1 farve. Men jeg synes, at det fine flettemønster kommer bedst frem, når du strikker med mindst 2 farver. Strikker du med et lige antal farver, vil der altid være den samme farve til højrevendte og den samme farve til venstrevendte firkanter. Strikker du med et ulige antal farver, vil du få skiftevis højrevendte og venstrevendte firkanter med den samme farve. På den viste prøve kan du se at for eksempel første række med hvide firkanter vender mod højre, mens den næste række med hvide firkanter vender mod venstre.

Her i virkelig rige muligheder at lege med farverne. Prøv dig frem!

Garnrester

Teknikken giver mulighed for at bruge sine garnrester på en anden måde. Der er ikke noget i vejen med at strikke striber eller fair-isle strik. Her får du bare en ekstra metode til at strikke med garnrester, som giver dit strik et andet udtryk end de andre metoder.

Er du i tvivl om, hvordan dine farver passer sammen, kan du eventuelt lave en vikleprøve, inden du begynder at strikke.

God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *